Az esküvő napja


2019.12.08 Az esküvő napja

Elérkezett a várva várt nap.  A sok zenebonából elérkezünk egy újabb megható pillanathoz, magához az esküvői szertartáshoz. Tudni kell,  hogy ez egy hindu-szikh (mennyasszony-vőlegeny) esküvő, és mivel mindketten Európában éltek, ezért tartalmaz nyugalmasabb részeket, számunkra otthonos zenékkel. Szóval a három napos ceremónia fel van osztva, hogy melyiket melyik tradíció szerint ünneplik. Az első két nap hindu szertartás volt,  a harmadik nap pedig maga az esküvő szikh hagyományok szerint zajlott. Mindenek előtt a legmeghatóbb az volt, ahogyan a két család szeretettel fordult egymáshoz. Rengeteg apró szertartás nemcsak a fiatalokat, de a két családot is összeköti és ebben a család tagjai is részt vesznek. Az extra toleranciát pedig fenénk mutatták, mert azért elég sokan voltunk. Sokan igyekeztek azon, hogy mi is jól érezzük magunkat. Én a magam részéről abszolút nem éreztem, hogy kulturálisan egy ennyire idegen helyen voltam. Nemcsak azért mert sokat járok Indiába, de ténylegesen szinte családtagnak éreztük magunkat. 

Az utolsó nap a Szikhek templomában volt az esküvői szertartás, Gurudwarán. Minket megkértek, hogy száriba legyünk, annak felkötésében egymásnak segítettünk. Nem mindenkinek volt kényelmes viselet, én nagyon szeretem. Már előre is szóltak, de ott a templom előtt többen külön odajöttek, hogy bent a templomban be kell takarnunk a fejünket, férfiaknak és nőknek is. Közben agyon dicsérték, hogy milyen jól nézünk ki száriban és nagyon értékelték, hogy így jelentünk meg. 

Egy férfi várakozás közben mondott nekünk néhány szót a szikh vallásról.  Három egyszerű alapelvet említett. Dolgozz keményen, mindig gondolj Istenre és oszd el az ételedet.

A szertartásra először a menyasszony érkezett. De elbújt valahová. Később a vőlegény elfátyolozva. Az egész nem hosszabb mint nálunk egy templomi esküvő. A leglátványosabb része,  amikor körbejárják az oltárt négyszer, a vőlegény karddal a kezében, a menyasszony utána, egy kendővel vannak jelképesen összekötve.  

Én közben már megérkeztem Bhubaneswarba. Hamarosan teszem fel a soron következő írást. Kicsit sok a dolog hirtelen. Azért próbálok írni.  Hiányozok ám. Mindenki. :) Bár erre nem nagyon érek rá.  


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szembesülés magammal és Indiával

Saraswati Puja

Egy csendes nap a maharikra emlékezve